Yli 50 euron ostoksiin ilmainen toimitus!

Ovatko urheilijan rautavarastot riittävät – miksi mitata ferritiiniä?

Veren hemoglobiini on keskeinen yhdiste urheiljan suorituksen kannalta. Hemoglobiini kuljettaa veressä happea ja luovuttaa happea kudoksille. Urheilusuorituksen teho riippuu oleellisesti tästä. Rauta ioni on keskeisessä osassa hemoglobiinin toiminnassa.

Liian matalat rautavarastot (ferritiini) johtavat matalaan hemoglobiinipitoisuuteen, mutta matalat ferritiinitasot voivat johtaa huonontuneeseen suoritukseen, vaikka hemoglobiini olisikin viitetasolla. Hemoglobiini sitoo enemmistön raudasta, mutta ferritiiniksi kutsuttu proteiini toimii elimistön tärkeänä rautavarastona. Raudanpuute havaitaan useimmiten viimeistään hemoglobiinista, kun taas ferritiinitasoista raudanpuute havaitaan huomattavasti aikaisemmin.

Raudanpuutteen oireet

Raudanpuute voi huomattavasti heikentää liikunta- ja urheilusuoritusta. Näitä oireita ovat mm. väsymys, lihasten huono palautuminen rasituksesta, lihasten kipeytyminen sekä korkea leposyke.

Nämä oireet huonontavat urheilusuoritusta. Lisäksi ne voivat johtaa motivaation puutteeseen ja mielentilan muutoksiin. Raudanpuutteen muita oireita voi olla kuiva iho, hiusten lähtö, huonolaatuinen tukka, limakalvo oireet (nielemisvaikeus ja suupielten halkeilu). Lisäksi voi raudanpuutteella olla vaikutusta kohdun limakalvoon ja aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia.